Lubisz dalekie podróże i egzotyczne dania, ale Wielkanoc spędzasz w domu. Chleb z odrobiną orzechów, garścia oliwek czy aromatycznych ziół przywoła obraz słonecznych pól Prowansji lub owianej tajemnicą mgły Walii.
Sprubuj sama upiec chleb. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, ale zabieże ci trochę czasu. Kiedy jednak po całym domu rozejdzie sie kuszacy zapach, a potem poczujesz wspaniały smak pieczywa, przekonasz się, że twój trud wart był zchodu.
Kokosowy z rodzynka
Składniki na dwa bochenki
1 kostka masła
25 dag cukru
4 jajka
4 łyżki mleczka kokosowego
50 dag kwaśnej śmietany
20 dag wiórków kokosowych
10 dag rodzynek
50 dag maki przennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag orzechów cashew
Przygotowanie;
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając, dodawać jajka, mleko kokosowe i śmietanę.
Wsypać wiórki, rodzynki, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. f
Włożyć do prostokątnych form, posypać orzechami cashew i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Schłodzony pokroić i podawać z kremem kokosowym
Przygotowanie kremu;
40 dag kremu kokosowego z puszki dokładnie wymieszac z 20 dag twarożku oraz sokiem z 2 cytryn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz