wtorek, 6 listopada 2012

Warzywa z majerankowym winegretem


Rodzina będzie zachwycona. Prosty przepis na urozmaicone warzywa, które mogą być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Ale najlepiej smakują same.
Rozgrzej piekarnik do 210 st. C. Posmaruj 2 spore blachy oliwą. W dużej misce wymieszaj 6 łyżeczek oliwy z 2 łyżeczkami tymianku oraz 2 łyżeczkami majeranku. Dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebule, dokładnie wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na natłuszczonych blachach. Blachy wstawiaj kolejno na górny poziom gorącego piekarnika i piecz, aż warzywa będą miękkie (około 50 minut). Wymieszaj ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą tymianku i majeranku. Sosem polej upieczone i lekko przestudzone warzywa. Posyp natką i skórką cytrynową, przypraw - solą i pieprzem. Możesz podawać na zimno lub na ciepło.
Uwaga: według tego przepisu przyrządzisz pieczone warzywa dla 8-10 osób. Możesz zmniejszyć ilość składników o połowę lub przechowywać niezjedzone warzywa w lodówce przez dzień lub dwa.
PRODUKTY:
- oliwa,
- po 3 łyżki świeżego posiekanego tymianku i majeranku,
- 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na cząstki (mogą być pataty, czyli słodkie ziemniaki),
- 60-70 dag selera pokrojonego w dość dużą kostkę,
- 2 średnie czerwone cebule obrane i pokrojone na cząstki,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej.
Dziś doceniamy zastosowanie majeranku, jest niezastąpiony do tłustych mięs oraz ciężkich dań warzywnych, zwłaszcza z ziemniaków, grochu i fasoli, dzięki orzeźwiającemu zapachowi.
Pozdrawiam,
megi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz