środa, 12 września 2012

Melon- królewski owoc dla dwojga


Czy można wyobrazić sobie bardziej wytworny letni deser niż wonny i słodki, podzielony na pół owoc melona? Restauratorzy poszukują takich, którymi po przecięciu na pół mogłyby uraczyć się dwie osoby...
Złocisty melon to symbol Południa. Jego ojczyzną są obszary międzyzwrotnikowe Afryki skąd powędrował w dwie strony - na wschód do Indii i Chin i na zachód do Europy. Znali go starożytni - pierwsze uszlachetnione słodkie owoce uzyskano ponoć 2 tys. lat temu. Jadali go Egipcjanie, Grecy i Rzymianie, Lecz najbardziej cenili Arabowie, którzy zawojowawszy Półwysep Iberyjski w VIII w. rozpoczęli tam jego uprawę. Z Hiszpanii blisko już do Francji i do Włoch. W średniowieczu w wielu europejskich klasztorach na warzywnych grządkach dojrzewały kule melonów. Roślina oparła się nawet klątwie, którą rzucono na nią po śmierci jednego z papieży. Historyczne plotki głoszą , że zmarł on z przejedzenia tymi owocami. Cóż, w XV w. nie rozpoznawano jeszce cukrzycy...
Melony są tak aromatyczne i słodkie, że uznajemy je za owoce, choć tak naprawdę to warzywa - rośliny jednoroczne z rodziny dyniowatych. Co ciekawe, ta całkiem spora piłka z punktu widzenia botaniki jest po prostu jagodą. Niezwykły aromat spowodował, że kreatorzy perfum włączyli do swoich kompozycji nutę melona. Kupując melon trzeba go powąchać, bo - jak mówią znawcy - każdy owoc to niespodzianka.
Na własnej grządce - nie trzeba już melonów importować ze świata. Można je mieć we własnym ogrodzie, i to nie w szklarni czy pod folią jak jeszce 10 lat temu, lecz na grządce jak ogórki. Zawdzięczamy to oczywiście naszym naukowcom z Katedry Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW. Ważne, by grządka była ciepła, nasłoneczniona i osłonieta od wiatru, aglebapróchniczai w miarę wilgotna, lecz nie podmokła. Wychodowaną trzytygodniową rozsadę wysadza się do gryntu pod koniec maja, po dwie rośliny na metr kw. Owoce zbieramy w sierpniu.
Wytworne i zdrowe - co ważne, melony nie potrzebują chemicznej ochrony i nie kumulują metali ciężkich. Melony je się w zasadzie na surowo. Ich miąższ znakomicie gasi pragnienie - niemal w 90 % składa się z wody i zawiera moc łatwo przyswajalnych cukrów prostych , a także witamui ny z grupy B,C i PP, cenne beta-karoteny , potas,kwas foliowy i żelazo. Z tego względu zaleca się jedzenie melonów przy niedokrwistości, miazdzycy, chorobach wątroby i nerek. Lekkostrawne melony wpływają alkalizująco i regulująco na pracę układu trawiennego człowieka, a także oczyszczają organizm z toksyn.
Poniżej przedstawiam prosty przepis na wspaniałą lekką i chłodzącą przekąskę:
Włoska przekąska z szynką parmeńską.
Składniki:
- średni melon (ok.80 dag)
-12 plastrów szynki parmeńskiej
-pieprz
Przygotowanie:
Melon smakuje najlepiej dobrze schłodzony, dlatego umyj go, osusz i włóż na kilka godzin do lodówki.
wyjmij, pokrój na połówki, usuń pestki.
- każdą z połówek pokrój na sześć cząstek i z każdej zetnij ostrym nożem skórkę.
- układaj na 2 półmiskach na przemian plasterki szynki zawinięte w rulon i cząstki melona
-oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Autor artykułu: Irena  autorka bloga kulinarnego- pwięcej przepisów zaprasza na stronę www.prostegotowanie-ircia.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz