poniedziałek, 10 września 2012

Orzechowiec i Sernik "ROSA".

Agnieszka Katarzyna Huk
Oba placki są naprawdę pyszne, nadają się na wszystkie okazje i nie sposób się im oprzeć, gdy widzimy ich sposób wykonania. Rozpływają się w ustach. Godne polecenia. Pozdrawiam!!!!
ORZECHOWIEC
CIASTO:
3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody
Ze wszystkich składników zarobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i upiec, na drugą wyłożyć smażone orzechy i upiec.

25 dkg orzechów 
1 margaryna                                                                                                                                                                                                1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Wszystkie składniki smażyć na złoty kolor. Wyłożyć na ciasto i upiec. Gdy placek przestygnie przełożyć masą budyniową.


SERNIK ,,ROSA"
CIASTO:

30 dkg mąki
10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
1 czubata łyżka smalcu
1 całe jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, wylepić formę wraz z bokami. Podpiec z 15 minut.


SER:

1kg sera
1 całe jajko
4 żółtka
2 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy
1 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. oleju
zapach cytrynowy
  
Wszystko zmiksować, wylać na podpieczone ciasto. Piec ok.50 minut.

PIANA:

6 białek ubić z jedną szklanką cukru kryształu i wylać na upieczony sernik. Wsadzić do piekarnika na ok.10-15 minut, tak, żeby piana nie zbrązowiała. Gdy się upiecze i ostygnie nie wyciągamy z brytfanny tylko w niej kroimy.
Aga1234

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz