poniedziałek, 10 września 2012

PLACKI

Agnieszka Katarzyna Huk
Wiele czynności, które wykonujemy daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność. Jest nam miło, gdy ktoś docenia naszą pomysłowość i trud włożony w pracę
 3 BIT
SKŁADNIKI:
1 duża paczka herbatników (dwa wagoniki)
2 duże paczki krakersów
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego na karmel (gotować więcej niż 2,5h)

KREM:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej 
2 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
5 łyżek cukru kryształu
1 cukier waniliowy
Ugotować jak budyń.Masło utrzeć i dodać zimny krem

BITA ŚMIETANA:
1 śmietana łaciata 30% 1/2 litra
2 torebki śmietany śnieżki
2 łyżki cukru pudru (ubić na śmietanie łaciatej)
2łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody ,ostudzić i wlać ,ale płynną do bitej śmietany ze śnieżki.Wszystkie składniki kolejno dodawać i ubić na jednolitą bitą śmietanę ,gęstniejące wylać na wierzch placka.
Dużą dekę wyłożyć folią na niej układać kolejne warsty.
PETITKI
KREM
KRAKERSY
KARMEL-dobrze ciepły ale nie gorący
KRAKERSY
BITA ŚMIETANA
MIGDAŁY-duża paczka

Włożyć do lodówki ,podawać najlepiej na drugi dzień.
                                                                                        
JABŁECZNIK
CIASTO:
3szkl. mąki
1 margaryna palma
4 jajka
2 łyżeczki proszku
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1kg jabłek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z mąki, żółtek, proszku, margaryny zarobić ciasto.Podzielić na dwie części, większą wykleić spód blaszki a mniejszą część schować do zamrażalnika na chwilę.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysmażyć.Ubić pianę z białek dodając jedną szklankę cukru i cukier waniliowy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ciasto - jabłka - piana - kruszonka
Aga1234

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz