środa, 12 września 2012

Szaszłyk w kurczaku


Wiele czynności, które wykonujemy w życiu, daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność. Szczególnie jest nam miło, gdy ktoś potrafi docenić pomysłowość, trud i serce włożone w dzieło naszej pracy.
Przygotowanie posiłku, sporządzenie go i podanie do stołu jest dla wielu taką czynnością, która potrafi uradować zarówno samego trudzącego się, jak i biesiadników, zasiadających przy suto zastawionym stole. Każdy ma czasami dość wiecznie takich samych śniadań, obiadów, kolacji, itp...
Od czasu, kiedy człowiek zaczął używać ognia, noża i garnka, wszystko powinien mieć w zasięgu ręki, by nie tylko sie przy nim dymiło, ale aby smakowało. Znajomość kulinarnych technik jest potrzebna, podobnie jak potrzebny jest dobór właściwych produktów, gwarantujących zdrową kuchnię i wyśmienity smak dobrze przyrządzonych i estetycznie podanych dań.
 Mam nadzieję, że pomysły okażą się ciekawe i dla Was. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
6 małych cebulek
10-15 dag boczku
6 pieczarek marynowanych
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz
sól
pieprz
patyczki na szaszłyki

WYKONANIE:

Piersi z kurczaka pokroić na porcje, doprawić i rozbić. Cebulki pokroić na połówki w poprzek. Boczek pokroić w kostkę. Na patyczek nadziewać polówkę cebuli, boczek, pieczarkę (można kawałek ananasa, brzoskwini, śliwki suszonej, papryki), zakończyć drugą połówką cebuli. W rozbite piersi kurczaka zawinąć szaszłyk. Opanierować w roztrzepanych jajkach, bułce tartej. Usmażyć. Po wystudzeniu przekroić szaszłyk wzdłuż patyczka na 2 połówki. Przed podaniem mięso podgrzać.

Wyśmienite w połączeniu z sałatką z kapusty pekińskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz