środa, 5 września 2012

Niebo w gębie, czyli Milky Way

Gosik
Niedawno wypróbowałam nowy przepis. Ciasto jet rewelacyjne, a co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu. Efekt jest natomiast niewyobrażalny! Naprawdę serdecznie polecam! Grzechem byłoby nie podzielić się nim z innymi.

 Bardzo lubię piec, ale najbardziej odowiadają mi przepisy ciast, których wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a są smaczne. Lubię szybki efekt. Ten przepis jest właśnie taki! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach:)
Wykonanie biszkoptu:
   3 łyżki kakao wsypać do szklanki i uzupełnić mąką ziemniaczaną, następnie do tego wsypać dwie łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać
  6 jaj ubić na parze z jedną szklanką cukru, do tego dodać mąkę wymieszaną z kakaem, do tego dwie łyżki spirytusu lub wódki, wszystko delikatnie wymieszać
  Piec około trzydzieści minut w rozgrzanym piekarniku. Biszkopt po upieczeniu jest jest miękki i puszysty, a co najważniejsze nie jest wysuszony tylko wilgotny.
Wykonanie masy śmietankowej:
 0,5 litra śmietany kremówki
 3 śmietan-fix
 2 łyżki cukru pudru 
 Wszystkie te składniki ubić na sztywno i odstawić.
Wykonanie polewy czekoladowej:
 1 czekolada mleczna
 1 czekolada deserowa
 3/4 kostki margaryny Kasi (może też być inna, sprawdzona)
 Wszystko razem należy rozpuścić i następnie ostudzić
 Do rozpuszczonej i ostudzonej polewy dodać trzy żółtka i białka ubite na sztywno - wymieszać i włożyć do lodówki na około dwadzieścia minut.
Na biszkopt wykładamy masę, później polewę  i ... PALCE LIZAĆ!!! Uwierzcie mi, placek po prostu rozpływa się w ustach.
  Można też przekroić biszkopt i dodatkowo przełożyć go masą śmietankową, ale to zajmuje już dodatkowo więcej czasu i jest bardziej pracochłonne. Ta druga wersja jest więc dla bardziej wytrwałych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz