piątek, 31 sierpnia 2012

Makaron kokardki z warzywami

Ryszard Marszałek
Danie to jest proste do przygotowania i smaczne. Może być to potrawa wegetariańska ale nie tylko, ponieważ po dodaniu do niej   podpieczonych paróweczek z cebulką smakuje także osobom lubiącym troszkę konkretniejsze jedzonko.
400 g makaronu kokardki
1 niezbyt duża młoda cukinia
1 marchewka
150 g fasolki szparagowej
1/2 szklanki kukurydzy (najlepiej świeża lub mrożona) ew. konserwowa z puszki
1/2 szklanki  zielonego groszku (najlepiej świeżego lub mrożonego) ew. konserwowego z puszki
3/4 szklanki słodkiej śmietany  najlepiej 18%
3 łyżki masła
sól, pieprz
bazylia, tymianek
4 łyżki utartego żółtego sera
ewentualnie:
2 parówki
1 cebula
Cukinię opłukać, osuszyć następnie przeciąć wzdłuż na krzyż i pokroic w poprzeczne kawałeczki. Z fasolki szparagoweg odciąć końcówki i także pokroić ją na kawałki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować dużą ilość wody z dodatkiem paru kropel oliwy. Do wrzącej wody włożyć makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu na półtwardo.
W rondelku roztopić masło dodać do niego pokrojone warzywa, wsypać groszek, kukurydzę i smażyć wszystko  3-4- minutki. Po czym wlać parę łyżek wody, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem aż  zmiękną. Następnie dolać śmietankę, dosypać bazylię i tymianek i mocno podgrzać. Do goracej potrawy dodać ugotowany makaron wszystko dokładnie wymieszać  razem. Na samym końcu posypać utartym na dużych oczkach tarki żółtym serem  (najlepiej smakuje szlachetny parmezan).
Jeśli decydujemy się na dodanie do dania paróweczek to wcześniej  je sobie smażymy pokrojone w plasterkach razem z cebulą pokrojoną w drobna kostkę, a dorzucamy je do podduszonych pod przykryciem warzyw tuż przed dolaniem słodkiej śmietanki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz