czwartek, 30 sierpnia 2012

Pasztet mięsny z kolorową papryką

Hanna Marszałek
Proponuję  pasztecik troszkę inny od tradycyjnych pasztetów. Jest bardzo lekki i smaczny gdy przygotuję  go dla moich gości to cieszy się dużym powodzeniem.
1/2 kg  mielonego mięsa od łopatki
1/2 kg  mielonego mięsa od szynki
3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
2 kule mozzarelli
2  ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3 łyzki musztardy
2 łyzki keczupu
1 łyżka tymianku (najlepszy jest świeży drobno posiekany)
kilka gałązek rozmarynu
2 jajka
1 białko
sól, pieprz do smaku
łyzeczka ostrej papryki
1 łyżka płaska  masła
Obrane ząbki  czosnku przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Papryki umyć, osuszyć,  pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Kulki mozzarelli także pokroić w duże kostki. Podsmażone czosnek i paprykę wymieszać z  mielonym mięsem, jajkami, mozzarellą, musztardą, keczupem i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.
Keksową podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia , tak aby wystawał troszkę poza brzegi formy i posmarować masłem. Wylać do niej przygotowaną masę z mięsa, sera, warzyw i ziół.
Po wypełnieniu foremki, wierzch pasztetu wyrównać nożem zanurzonym w gorącej wodzie.Posmarować roztrzepanym białkiem. A następnie obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu (można posypać poprostu suszonym rozdrobnionym rozmarynem).Górę  paszteciku  przykryć  papierem do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury  220 stopni C. Piec  przez pierwsze 15 minut w tej temperaturze a potem zmniejszyć ją do 200 stopni. Gdy pasztet jest juz zarumieniony i upieczony to wyłączyć  piekarnik i poczekać  aż ostygnie.Gotowy wyjąć z pieca i podawać pokrojony w grube plastry.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz