środa, 29 sierpnia 2012

Sałatka z tuńczyka i nie tylko…

Gosik
Większość z nas „przepada” za sałatkowymi wariacjami. Ich szczególną zaletą jest to, że można je modyfikować wg własnego uznania i smaku. Dobrze jest też, gdy ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.
  
   Przedstawiam przepisy na niektóre moje ulubione sałatki, szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne.

   Sałatka z tuńczyka:

  1 woreczek ugotowanego ryżu
  1 puszka tuńczyk (w sosie własnym)
   ogórki konserwowe
   pieczarki marynowane
   cebula
   cytryna
   majonez

  Tuńczyka wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy. Kroimy w kosteczkę cebulę, ogórki, pieczarki (tak, żeby były mniej więcej równe ilości – trochę więcej niż tuńczyka). Mieszamy wszystko razem z ryżem. Dodajemy sok z cytryny (wg uznania), solimy i dodajemy majonez – mieszamy. I już – pychota! Smacznego!


    Sałatka z kapusty pekińskiej:

  kapusta pekińska
  4 jajka gotowane na twardo
  2 pomidory
  sól
  pieprz
  majonez
  chrzan

  Kapustę kroimy (jeśli jest duża to może wystarczyć połówka). Część wykładamy do naczynia – miski. Na wierzch układamy połowę pomidorów pokrojonych w ósemki i jajek w ćwiartki (zresztą sposób krojenia dowolny). Solimy, pieprzymy, polewamy sosem chrzanowo – majonezowym (majonez + chrzan wymieszane mniej więcej w tych samych ilościach ).  Na to reszta kapusty i znowu jajka, pomidory, sól, pieprz, sos. Palce lizać!

    Sałatka z kurczakiem:

1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
0,5 kg piersi z kurczaka
3 duże pory (biała część)
20 dag sera żółtego
majonez
sól, pieprz do smaku

    Pierś z kurczaka ugotować, a następnie pokroić w kostkę. Por pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawy do smaku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz