czwartek, 30 sierpnia 2012

Nadziewane bakłażany

Ryszard Marszałek
Bakłażany  zawierają dużo soli mineralnych, obniżają poziom cholesterolu we krwi a także mają bardzo dużo błonnika.
Są smaczne i bardzo ciekawie prezentują się na półmisku z różnymi kolorowymi farszami. Oto propozycja podania dla wegetarian i nie tylko.
4 bakłażany
2 średnie cebulki
3 ząbki czosnku
8 pieczarek
żółta papryka
2 torebki ugotowanego ryżu
8 łyżek oliwy
2 kulki mozarelli
4 pomidory
bazylia
oregano
sól, pieprz do smaku
2 łyżki startego parmezanu
1/2 kg mielonego mięsa od szynki ( w wersji nie wegetariańskiej)
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ i wnętrze lekko solimy. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki aby puściły sok. Zapobiega to gorzkiemu smakowi potrawy. Po tym czasie warzywa płuczemy i osuszamy, a ich wnętrze smarujemy oliwą.
Wydrążony miąższ drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory parzymy, obieramy skórkę, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Także papryke myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy i siekamy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę musimy lekko zeszklić po czym dodać pozostałe składniki farszu wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dorzucamy ugotowany wcześniej ryż . Jeśli jest to wersja dla osób lubiących mięso to dodajemy także do przesmażenia mielone od szynki .Całość doprawiamy bazylią i oregano oraz szczyptą soli i pieprzu. Dusimy razem na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Bakłażany napełniamy przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy plasterki mozarelli i lekko solimy.  Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z pieca posypujemy wiórkami parmezanu ( może być też inny żółty serek utarty na małych  oczkach tarki).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz