Nie zawsze to co ładnie wygląda jest smaczne. Zakłady produkujące wypieki do super i hipermarketów nie są nastawione na to by to co znajdzie się na sklepowej półce było smaczne, lecz po najmniejszych kosztach używając syropów pszenicznych zamiast cukru niszczą prawdziwy smak.
| Składniki - ciasto |
| 20 dag. maku; |
| 20 dag. mąki; |
| 20 dag. masła; |
| 20 dag. cukru pudru; |
| 2 jajka; |
| 5 kropli olejku migdałowego; |
| Polewa - składniki |
| 1/2 szklanki cukru; |
| ćwierć szklanki wody; |
| ćwierć cytryny; |
| olejek migdałowy; |
| Wykonanie |
| Mak sparzyć, zostawić na noc następnie odcerzić i zemleć; |
| Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę mak, pianę z białek, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać; |
| Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą; |
| Piec ok. 40 minut; |
Przygotowanie polewy
Cukier z wodą gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu wyrabiać łopatką dopóki nie zbieleje.
|
Wcisnąć sok z cytryny, wlać olej i wymieszać.
|
| Ciepłą polewę rozprowadzić na mazurku makowym. |
Mazurek makowy idealnie nadaje się na święta Wielkanocne oraz Bożego Narodzenia jak również na osobiste uroczystości takie jak wesela, imieniny oraz inne uroczystaści rodzinne. Serdecznie życzę udanych wypieków i oczywiście SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz