wtorek, 14 sierpnia 2012

Pierogi "francuskie" a tradycyjne

Oba przepisy zachwycają swoim smakiem.
Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, ale polecam również warzywno-serowe przysmaki :-)
A Ty jakie dziś wybierzesz warzywne czy tradycyjne?


PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Ciasto:
2,5 - 3 szkl. mąki
1 jajo
0,5 szkl. letniej wody (tyle ile ciasto pochłonie)
szczypta soli

Nadzienie:
800 gr kapusty kiszonej
40 gr suszonych grzybów (wcześniej wymoczyć, odcedzić i posiekać)
1 cebula
sól (ja doprawiam wegetą), pieprz
1 łyżka masła

*Rada: Najlepiej kapustę i wymoczone grzyby przemleć przez maszynkę)

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę. Dodać kapustę z grzybami, dusić ok.25 min. Doprawić solą (bądź wegetą) i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia.
W między czasie wyrobić ciasto z mąki, jaja, wody i soli. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

 *Propozycja podania: Zeszklić na oleju 2-3 cebule pokrojone w kostkę i polewać gotowe pierogi.

 Smacznego!


WARZYWNO-SEROWE PIEROGI FRANCUSKIE

Składniki:

5 pieczarek
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
2 cebule
3 - 4 ząbki czosnku
15 - 20 dkg sera żółtego
ciasto francuskie
tymianek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
jajo do smarowania

Wykonanie: 

Wyciąć pestki z papryki, czosnek obrać. Następnie pokroić w grube plastry: pieczarki, papryki i czosnek. Z obu stron posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać w oliwie. Podsmażyć na patelni teflonowej z obu stron na rumiany kolor. Odstawić do wystudzenia, po czym wszystkie warzywa pokroić w zapałki. Dodać starty ser żółty oraz tymianek. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszać.
Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch różnych wymiarach, a mianowicie żeby te większe były ok. 2 cm szersze. Na mniejszych trójkątach ukłądać farsz, brzegi smarować rozbitym jajem, a następnie przykryć większym trójkątem. Skleić boki. Tak gotowy pieróg smarujemy na wierzchu jajem i wykonujemy 3 nacięcia aby powstały 3 rogi które można otworzyć, ukazując wnętrze pieroga.
Układać na blasze i piec ok. 30 min. - do momentu aż się zarumienią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz