piątek, 31 sierpnia 2012

Sernik z brzoskwiniami

gośka
Znakomity sernik. Inny niż wszystkie. Wygląda też wspaniale przez zapieczną na wierzchu pianę. Zachęcam gorąco do spróbowania, zwłaszcza że nie jest zbyt pracochłonny.
Pyszny sernik, zawsze wychodzi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Piekłam go już wielokrotnie i nigdy się nie znudził. Zawsze smakuje wspaniale. więc polecam gorąco!
Składniki na ciasto:
- dwie szklanki mąki,
- jedna kostka masła, lub margaryny,
- cztery żółtka,
- trzy łyżki cukru,
-jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
 Zagnieść ciasto ze wszystkich składników, uformować kulę, zawinąć w folię lub ściereczkę  i włożyć do lodówki,  przynajmniej na jedną godzinę ( lepiej trochę dłużej).
Składniki na masę serową:
- jedna kostka masła,
- jedna szklanka cukru pudru,
- dwa całe jajka,
- dwa budynie śmietankowe,
- dwa duże kubeczki serka  np TOSKA  o pojemności ok. 400 ml każdy,
- jedna puszka brzoskwiń,
 Utrzeć na pianę masło, dodawać powoli cukier puder, potem całe jajka, serki  i budynie.
Brzoskwinie wyjąć z puszki, odcedzić , pokroić w dość dużą kostkę i dodać do masy serowej.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i ułożyć na dnie dużej  tortownicy, lub blachy do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 40 cm.  Następnie ciasto posmarować cienko dżemem lub konfiturą,  żeby masa serowa nie wchodziła w ciasto. Na to kładziemy masę serową z brzoskwiniami.
Z pozostałych z ciasta czterech białek ubijamy sztywną pianę i dosypujemy powoli szklankę cukru pudru, cały czas ubijając.
Tak ubitą pianę wykładamy na sernik.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni  C.
Wyjmujemy, studzimy i możemy zabrać się do jedzenia.
Zawsze wychodzi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz