czwartek, 16 sierpnia 2012

Wykorzystaj moc sezonowych warzyw i owoców


Sezon letnio-jesienny to czas, gdy nasze ogrody obfitują w różnego rodzaju warzywa i owoce. Wiele z nich można wykorzystać w naszej kuchni na różne sposoby, zarówno dodając do codziennych obiadów, jak i przygotowując pożywne i pełne witamin przetwory na zimę.
Oryginalny pomysł na śniadanie
Śniadanie nie musi mieć postaci nudnej kanapki z szynką i serem. Możesz z powodzeniem zastąpić nabiał grubym plastrem lekko przysmażonej na oliwie cukinii z dodatkiem ziół. Możesz również dodać do niej plasterek pomidora i kilka listków pietruszki, które mają dużo witamin i nada kanapce ciekawy smak. Jeśli znudziło Ci się pieczywo, przygotuj sałatkę z sezonowych warzyw z dodatkiem tuńczyka. Oryginalneprzepisy na śniadanie wykorzystujące sezonowe owoce i warzywa nie tylko urozmaicą Twój pierwszy posiłek, ale także dostarczą cennych składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ogromne pole do popisu masz również w przypadku przyrządzania obiadów. Warzywa sezonowe możesz wykorzystać na setki sposobów nie rezygnując przy tym ze swych ulubionych smaków.  Cukinia zapiekana może być równie smaczna jak ukochany fast food, jeśli poświęcisz odrobinę czasu na jej przygotowanie, a  jej walory zdrowotne oraz niska kaloryczność z pewnością przysłużą się twojemu zdrowiu.  
Najprostszym, a zarazem niezwykle wartościowym sposobem na codzienny obiad są różnego rodzaju zupy. Możliwości ich przygotowania jest nieograniczona ilość, gdyż wystraczy wrzucić do garnka dowolne warzywa, przyprawić do smaku przyprawami i dodać kawałki mięsa, ryż lub makaron. Nie musisz zatem być mistrzem kuchni, aby ugotować smaczną i pożywną zupę, gdyż jest to jedna z nielicznych potraw, która nie wymaga od nas praktycznie żadnego wysiłku.
Koneserzy potraw typu fast food również mogą sobie w tym okresie pozwolić na małe eksperymenty kulinarne, modyfikując  składniki tak, aby znalazły się w nich sezonowe produkty. Dla przykładu tak popularna potrawa jak pizza może zawierać  cukinię lub świeże , co jest doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnej i obfitej w salami konkurentki. Tłuste sery zastą mozarellą,a  ketchup zamień na samodzielnie przygotowany sos pomidorowy ze świeżą bazylią, oregano i aromatycznym czosnkiem.
Lekki deser
W okresie letnio-jesiennym zrezygnuj z ciężkich ciast wypełnionych masą na rzecz placka z jabłkami, czy biszkoptu z galaretką i porzeczkami, jeśli natomiast  dbasz o smukłą sylwetkę możesz przygotować deser w postaci owocowej sałatki z galaretką.
 Przygotuj się na zimę
Choć sezonowe owoce i warzywa znikną z naszych ogrodów z nadejściem chłodnych dni, możesz zachować ich aromat i właściwości przygotowując przetwory na zimę.Dynia marynowana, sałatka z ogórków, czy owocowe dżemy to doskonały sposób na urozmaicenie naszych posiłków w mroźne dni.
Irena Zobniów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz